10 elementen om een geweldig nummer te creëren

Heb je altijd al zelf een hit willen schrijven? Droom jij van je eigen nummer opnemen en terug te horen op de radio? Begin dan vandaag nog met schrijven! Hoe begin je, waar moet je aan denken en hoe zit zo’n nummer in elkaar? Ontdek in dit artikel 10 elementen die je nodig hebt om een fantastisch nummer te schrijven.

 1. Couplet
  Nummers zijn over het algemeen opgebouwd uit coupletten en refreinen. Een couplet vormt de ‘body’ van je verhaal. Het komt dan aan op de details. De openingsregel van je couplet is belangrijk. Gebruik veel actieve werkwoorden en zintuigelijke taal. Laat zien en voelen in plaats van te vertellen. Weeg elk woord goed af en vervang alle platte woorden. Verwijder clichés. Wees beknopt. Verwijder al het onkruid tussen de woorden.
 1. Refrein
  Het refrein is een emotionele lift die de muziek, melodie en de taal van de verzen verandert. Gebruik hiervoor bredere penseelstreken en laat ze doorklinken. Verplaats de melodie. Wees metaforisch, filosofisch en vooral gedreven door het hart. Let ook op de zingbaarheid. Hoe zorg je dat het refrein in je hoofd blijft hangen?
 1. Brug
  De brug is een element wat maar één keer voorkomt in een nummer. Met een brug creëer je een verandering van omgeving en perspectief. Dit doe je bijvoorbeeld door verhoogde toon, uitstel, vertraging of juist versnelling, een solo-pauze, kortom: een frisse kijk op het onderwerp.
 1. Titel
  Gebruik de titel om een zogenaamde ‘hook’ voor je nummer te verzinnen. De hook van een liedje is zo’n zinnetje dat makkelijk te onthouden is en vast in je hoofd gaat zitten en er niet meer uitgaat. Dit zinnetje kan je perfect gebruiken als titel. Denk bijvoorbeeld aan Hotel California van The Eagles. In het refrein komt het zinnetje ‘welcome to the Hotel Califorina’ terug.
 1. Geloofwaardigheid
  Weeg elke zin voor integriteit. Vraag jezelf af of elke zin uit verse waarheid komt en niet uit vermoeiende clichés. Denk oorspronkelijk. Schrijf met je ware gedachte, maar streef ernaar dat elk woord kunst, eerlijkheid en professionaliteit bevat.
 1. Verteller en publiek
  Wie is er aan het woord in je nummer? Wie kan dit verhaal het beste vertellen? Wat is het beoogde publiek? Spreek je duidelijk genoeg om ze naar je missie te leiden? Is het een doel of een taak? Wees consistent met het standpunt van de vertellen en de tijdlijn. Wees trouw aan elke stem, personages en hun onderdelen.
 1. Orkestratie/arrangement
  Hoe ziet de compositie van verschillende instrumenten eruit? Maak ruimte en vul ruimte in. Creëer zowel spanning als rust, volumedynamiek, schaduw, eenvoudige passerende fills en baslijnen. Schilder de sfeer waar de missie om vraagt. Woorden zijn de schets, muziek is de kleur. De orkestratie moet passen bij de stemming.
 1. De zintuigen
  De zintuigen (zien, horen, voelen, proeven, ruiken) geven de luisteraar een grafisch gevoel van de setting. Zo plaats je de luisteraar ín het lied als getuige en wordt hij of zij meer dan alleen een passieve aanschouwer. Als de scène plat ligt, voeg dan sensorische afbeeldingen toe om tot leven te brengen.
 1. Melodie & frasering
  Soms betekent de klank van het woord meer dan de betekenis. Interne rijmpjes, assonantie, consonantie en herhaalde woorden zorgen voor ritme en flow als melodie. Trapmelodieën heffen het refrein op. Weeg elke noot, ben je bewust van klankkleur en emoties die daarbij passen. Geef alles een eigen plek.
 1. Vragen beantwoorden
  Bedenk ook dat de luisteraar alle vragen beantwoord wil hebben die een titel of de tekstuele inhoud oproept. Wat hierbij kan helpen is een lijst te maken met alle mogelijke vragen die de titel zou kunnen oproepen. Als je goed gestructureerd werkt heeft de tekst van je lied al die vragen aan het eind van het nummer beantwoord. De titel ‘Hotel California’ roept bijvoorbeeld de volgende vragen op: Wat is Hotel California? Wat gebeurt daar? Waar is het? Wie is daar? Waarom? The Eagles beantwoorden al die vragen in de tekst van hun song.

Singer/songwriter worden?

Wil je meer leren over het schrijven van je eigen nummer? In het najaar van 2020 start TunesIM met een cursus Singer/Songwriter. Hou de website in de gaten voor meer informatie of neem gerust vrijblijvend contact met ons op.