5 tips voor muzikanten tijdens Corona

Het zal nog wel even duren voordat je weer op het podium staat. Corona heeft een groot deel van de maatschappij platgelegd, maar dat wil niet zeggen dat je geen muzikant meer kunt zijn. Ook in deze tijden kun je muziek maken en delen met anderen. Dat gaat alleen net even iets anders dan normaal. Lees in dit artikel 5 tips voor muzikanten tijdens de coronacrisis.

Verspreid je muziek online
Muziek luisteren doen de meeste mensen online. Ook toen we nog elk weekend op het podium stonden waren sociale media een belangrijk instrument om je muziek te verspreiden en een fanbase te creëren. Nu is het noodzaak. Maak een account aan op Facebook, YouTube en Instagram – of ga je bestaande accounts fanatieker gebruiken. Plaats video’s, geluidsfragmenten, (stukken van) optredens, foto’s en deel met je fans waar je mee bezig bent. Vergeet daarnaast ook Bandcamp niet. Dit is een boeiend muziekplatform waar mensen geld betalen voor muziek. Dit biedt kansen én een interessant platform om inspiratie op te doen.

Digitaal optreden via livestreams
Optreden voor een publiek is nog even een ver-van-je-bed-show, maar dat neemt niet weg dat je gewoon op het podium kan staan. Het digitale podium is namelijk altijd beschikbaar. Social media platformen bieden allerlei mogelijkheden om je performance te streamen. Je publiek kan live van je optreden genieten, gewoon vanuit de woonkamer.

Er zijn ook tal van poppodia die dit soort livestreams faciliteren via hun eigen platforms, met een groot publiek. Een voorbeeld daarvan is The Isolation Sessions van De Effenaar. Sinds half maart 2020 zendt De Effenaar elke avond een optreden uit, meestal live vanuit het lege poppodium zelf. Zodra de livestream voorbij is zijn de video’s nog steeds te bekijken. De meeste livestreams worden gratis aangeboden met de mogelijkheid om een donatie te doen.

Geef online muziekles
Creatieve tips zijn leuk en aardig, maar er moet ook geld verdiend worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door online muzieklessen aan te bieden. Bedenk een lesprogramma wat mensen online kunnen volgen tegen een vaste prijs of geef individuele muzieklessen via videobellen. Dit is laagdrempelig, je kunt je enthousiasme voor muziek verspreiden en je verdient ook nog een extra zakcentje. En dat allemaal vanuit je eigen huis. Think about it.

Neem tijd om na te denken
Soms lijkt het alsof de wereld even stilstaat – of op z’n minst ietsje langzamer draait dan normaal. Zie dit ook als een kans. Veel muzikanten zijn normaal hartstikke druk. Reizend van de ene naar de andere plek heb je soms weinig tijd om even stil te staan en goed na te denken. Ben je met de juiste dingen bezig? Word je nog steeds blij van wat je doet? Waar wil je als muzikant nog eens mee experimenteren of ervaring in op doen? Dit is het moment om even stil te staan en na te denken.

Start nieuwe samenwerkingen
De meeste muzikanten hebben – net als jij – tijd over. Het perfecte moment om nieuwe dingen te creëren samen met anderen, dus. Als je toegang hebt tot een grote ruimte kun je zelfs bij elkaar komen – mits je anderhalve meter afstand houdt. Heb je te weinig ruimte of voel je je hier niet comfortabel bij? Doe het dan via internet. Als je verbinding niet razend snel is wordt samen spelen lastig, maar zie dat als een uitdaging. Laat één muzikant beginnen met een ritme en stuur deze opname door. De volgende gaat aan de slag met deze basis. Zo kunnen jullie stuk voor stuk een laag toevoegen, totdat er een compleet nummer ontstaat. Via videobellen luister je samen naar het resultaat en bespreek je wat er nog gefinetuned moet worden.

Sparren over muziek?
Zoek jij een sparringpartner met ervaring in de muziekwereld? Dan ben je bij TunesIM aan het juiste adres. Normaal kun je bij ons muziek opnemen, workshops volgen en coaching krijgen, maar door corona staat dat nu even stil. Sparren over muziek kan natuurlijk wel altijd, dus neem gerust contact met ons op.