Beroepsmuzikant tijdens Corona: Laura Loeters

Stel je voor: je bent al 10 jaar beroepsmuzikant en ineens kan je je beroep niet meer uitoefenen. Het overkwam vele muzikanten, theatermakers en kunstenaars toen het coronavirus de hele cultuursector platlegde. Hoe ga je daarmee om? Wat heeft de toekomst te bieden? We spraken hierover met Laura Loeters, singer/songwriter en deel van het duo The Day.

Ha Laura, hoe ben jij de muziekwereld ingerold?
“Ik heb Zang, Jazz & Pop gestudeerd in Arnhem, daarna ben ik meteen fulltime aan de slag gegaan als zangeres. Later werd ik ook nog bassiste. In 10 jaar tijd heb ik allerlei verschillende projecten gedaan; studiowerk, backing vocals, coverbands en ik heb mijn eigen band The Day.”

Hoe ziet je leven eruit sinds het Coronavirus uitbrak?
“Mijn leven heeft echt even stilgestaan. Langzaam werd alles gecanceld, totdat er niets meer overbleef. Ik heb de afgelopen 3 maanden geen werk gehad daardoor. Dat ben ik niet gewend. Ik heb het altijd druk gehad met allerlei klussen en ook voor dit jaar stond veel gepland.”

Wat heb je tijdens de lockdown gedaan?
“Het was voor mij een lastige tijd. Veel mensen zeggen: nu heb je de tijd om creatief bezig te zijn en dingen te schrijven. Dat vond ik heel lastig. In het begin lag ik echt wakker van de uitzichtloze situatie. Hoe ziet volgende maand eruit? Wanneer sta ik weer op het podium? Omdat het leven zo onzeker was, had ik helemaal geen input om te schrijven. Ik ben de eerste maanden dus helemaal niet zo creatief geweest.”

Hoe gaat het nu met je?
“Nu druppelen er weer wat klusjes binnen, maar het is nog steeds heel onzeker. Je moet toch met een plan B komen, wat stilzitten is geen optie. Ik heb heel even overwogen of ik niet een ander soort baan moest gaan zoeken. Iets anders doen dan muziek maken kan ik me gewoon niet voorstellen. Ik heb inmiddels alle materialen in huis om op te nemen. Nu kan ik schrijven, opnemen en zingen vanuit huis! Dat had ik nog nooit gedaan.”

Maak je je zorgen om de cultuursector?
“Vrijwel elk beroep heeft perspectief, een moment om naartoe te leven. Voor de cultuursector is dat nog steeds vaag. Grote evenementen staan voorlopig nog niet op de agenda. Wanneer daar verandering in komt is totaal niet duidelijk. Dat maakt dat veel artiesten zich enorme zorgen maken. Terwijl muziek en entertainment juist belangrijk zijn in een moeilijke tijd als deze. Mensen hebben steun aan deze vormen van vermaak. Soms heb ik het idee dat dat niet goed wordt begrepen. Dat vind ik heel lastig.”

Wat vind je ervan dat je niet kunt optreden?
“Inmiddels heb ik mijn eerste livestream concert achter de rug. Het was een concert op locatie, maar zonder publiek. We zouden eigenlijk op een festival spelen, maar omdat dat niet doorging deden we een livestream op dezelfde plek in Duitsland. In een kleine kerk, echt een mooi pand. Het concert is mooi opgenomen met verschillende camera’s, mooie beelden en goed geluid. Ik ben heel blij met het resultaat. Het was ook fijn om voor het eerst in drie maanden weer met de band te spelen. Ik woon in België en mocht eerder de grens niet over.”

Wat vind je van livestream concerten?
“Het is heel gek. Er is geen publiek, geen interactie, er zijn geen gezichten om te lezen. Dat heb je juist zo nodig als muzikant, dus het is heel gek als dat wegvalt. Het kan wel, maar je moet je compleet anders instellen. Een deel van het muzikant zijn valt dan wel weg. Performen is anders zonder publiek. Voor mij bestaat optreden voor de helft uit interactie met het publiek. Soms hoor je dat dit de nieuwe standaard gaat worden. Misschien moeten we er inderdaad aan leren te wennen. Er is een kans dat er pas weer festivals zijn in de zomer van 2021. Het is natuurlijk wel fijn dat we zo op een andere manier kunnen blijven optreden.”

Hoe onderhoud je contact met je bandleden?
“Onze band is een beetje een uitzondering. Ik woon in België en mijn gitarist in Hamburg, Duitsland. We wonen 600 km uit elkaar en ik mocht vanwege de regels in België de grens niet over. Normaal trekken we – vanwege de afstand – een aantal dagen uit voor repetities. We zijn dus wel al gewend om tussendoor contact te houden op afstand. We spreken elkaar vaak. Dat is ook noodzakelijk om je band ‘levend’ te houden, denk ik. Het geeft me energie om bandleden te spreken. We hebben graag input van elkaar, zo kunnen we nieuwe stappen zetten en bespreken hoe we verder gaan. Ook met mijn coverbands bel ik regelmatig. Het is heel fijn en belangrijk om te checken hoe het met medemuzikanten gaat. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Waar ben je nu allemaal mee bezig?
“Er druppelen gelukkig langzaam weer meer klussen binnen. Verder ben ik met mijn eigen band bezig met een video. Het is een DIY-project, we hebben de video helemaal zelf gemaakt. Dat kunnen we allemaal op afstand doen. We wisselen ideeën uit en sturen constant dingen naar elkaar door. Ik heb een deel van de video hier in België opgenomen en de gitarist heeft dat hele bewerkt. Zo blijven we samen creëren, ook op afstand. Met de coverband spelen we met het idee om een livestream op te zetten.”

Je gaat ook workshops verzorgen voor TunesIM. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Ja! In de workshop Microfoon- en Podiumtechniek leer je in een dagdeel alles over op het podium staan. Later dit jaar gaan we aan de slag met een uitgebreidere Singer/Songwriter cursus. Dat is een superleuk project, wat ook heel erg bij me past. We gaan op locatie in studio A60 in een klein groepje aan de slag met muziek. Het is een workshop van 9 dagdelen. In die dagen ga je van een nummer schrijven tot opnemen in de studio en uiteindelijk optreden in een theater. Op de laatste dag heb je dan je eigen plaat en mag je deze live performen. We behandelen alles wat erbij komt kijken. Hoe schrijf je een nummer, waar begin je? Wat wil je overbrengen? Daarna staan we stil bij melodie, jezelf begeleiden op gitaar en de hele bewerking daarvan. Hoe presenteer je jezelf? Hoe sta je op het podium en hoe houd je je microfoon vast? Allemaal aspecten waar ik normaal gesproken dagelijks mee bezig ben. Het leuke is dat de deelnemers ook input en inspiratie krijgen van elkaar.”

Heb je nog een tip voor andere muzikanten in deze tijden?
“Probeer je hoofd koel te houden. Kijk naar wat er allemaal wél mogelijk is. Je kan heel veel dingen online doen, ook gewoon vanuit huis. Je hebt maar een paar spullen nodig om thuis om te nemen en dat hoeft niet duur te zijn. Als je Garageband (gratis programma Apple) op je smartphone of laptop hebt staan kun je meteen aan de slag. Houd ook contact met andere muzikanten en ga in gesprek. Vorm een groepje, ga samen brainstormen. Er is zoveel leuks te bedenken. Ik was in het begin ook even down, maar nu heb ik weer energie en zie ik veel mogelijkheden. Ik ken bijvoorbeeld een zangeres die nu aanbiedt om een verjaardagsliedje te gaan zingen bij iemand op de stoep. Het verdient misschien niet veel, maar het is leuk om te doen en je kan wel iets van jezelf laten zien.”

Door Imke Donkers