Songwriting tips om creatief te blijven

Niet alle tips voor songwriting gaan over de minuten en misschien wel uren die je doorbrengt met je instrument in je bubbel. Je leven buiten je muziekbubbel moet ook rijk en inspirerend zijn, zodat de muziek die je maakt dat ook is.

Er is een gezegde onder professionele schrijvers. Cliché maar waar: ‘schrijvers schrijven’. Dit begrip kan op veel disciplines worden toegepast. Songwriting is daarbij geen uitzondering. Het grootste verschil tussen een hobbyistische muzikant en een professional, is dat de prof muziek on-demand produceert. (Hard) werken is één ding, als je geïnspireerd bent door een geweldig idee. ‘Consequent’ werken is, of je nu geïnspireerd bent of niet, het tweede ding. Dit is echter lang niet zo eenvoudig als je denkt.

Een praktische oplossing zou kunnen zijn, om omstandigheden te creëren, waarin inspiratie en ideeën gemakkelijk kunnen groeien. De beste manier om zover te komen, is door constant te oefenen met:  schrijven, opnemen, het produceren van liedjes en hard te werken om echt goed te worden in het creatief zijn. De meesten van ons hebben obstakels op de weg, zoals: een veeleisende fulltime baan buiten de muziek, gezinsverplichtingen en alle verplichte zaken, om een ​​gewone dag door te komen.

Met dat in gedachten volgen hier een paar tips om de zaken in balans te houden, zodat je je projecten kunt voltooien en je kunt blijven focussen op het schrijven van muziek.

Schud je geheugenspier eens wakker
Welk instrument je ook kiest, je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je patronen herhaalt en steeds dezelfde licks speelt. Door geregeld eens uit deze sleur te breken , blijft je spel en schrijven fris. Een gedenkwaardige en krachtige muzikale frase is misschien maar een paar noten verwijderd van een afgezaagd en saai stuk. Een manier om je eigen patronen te doorbreken, is door bijvoorbeeld eens een ander instrument vast te pakken. Als dat geen optie is, duik je nog eens in een muziektheorieboek, om met nieuwe akkoorden of toonladders te spelen. Wees ook niet bang om voor inspiratie naar de muziek van andere culturen en tradities te kijken. Door de tonen en ritmes van Indiase, Afrikaanse of Latijnse stijlen op te nemen, kun je een nieuwe invalshoek aan je composities geven.

Luister naar alles
De wereld zit vol met geluiden die wachten om muziek te worden. Hoorde je ooit ergens een mechanische toon en realiseerde je je: “Hé, dat is een D!” Ben je ooit begonnen met het opbouwen van een beat, door de klik van je richtingaanwijzer bij een stoplicht? Het horen van deze geluiden in onze dagelijkse omgeving kan nieuwe ideeën, tonen en ritmes inspireren. Luister ook actief naar zoveel mogelijk nieuwe artiesten en draai ook eens inspirerende oude favorieten. Muziek moet naar binnen om er muziek uit te laten komen. Beperk je dus niet tot alleen je eigen genre of instrument. Ga naar: een film, bezoek een musical. Kunstenaars in andere takken van de kunst, kunnen je grootste invloeden worden die kunnen bijdragen aan het schrijven van je muziek.

Houd je smartphone bij de hand
Muzikale ideeën kunnen op elk moment van de dag tevoorschijn komen. Waarom  zou je dus je gedachten niet opnemen, voordat je ze kwijtraakt? Hoe meer je de gewoonte krijgt om te creëren, hoe meer ideeën je zult vinden. Je smartphone, met ingebouwde videocamera of audiorecorder, is een geschenk voor songwriters. Tien seconden zingen of beatboxen in een telefoon, kan het begin zijn van je beste werk ooit. Laat die ideeën dus niet zomaar gaan. Bovendien is het met moderne apparaten en DAW’s gemakkelijk om interessante geluiden, die je gevonden hebt, in je werk te importeren.

Zorg voor een functionele werkruimte
Je muziekruimte staat misschien vol met live instrumenten en versterkers, of met misschien alleen maar een stoel en een laptop. Hoe dan ook, het moet gezellig en inspirerend zijn en afleiding beperken. Je moet het dus ook netjes  houden. Muzikanten die veel microfoonopnames maken, hebben de neiging om na een sessie een wirwar van: kabels, microfoonstandaards en versterkers te hebben. Behandel je studioruimte dus als een keuken. Na een goede maaltijd moet je ook afwassen en opruimen, zodat je de volgende keer weer kunt koken, vanuit een schone werkomgeving.

Houd je partner tevreden
Muzikanten in langdurige relaties zijn bekend met vragen van hun partner zoals “Hoe  laat start de sessie?” of  “Wanneer ben je thuis van dat optreden?”  Helaas zijn creatieve processen nu eenmaal onvoorspelbaar. Je wilt zeker niet dat je echtgenoot of partner het gevoel heeft dat er een wedstrijd is, dus kun je die partner maar beter gelukkig houden. Door ‘thuistijd’ een prioriteit te maken, zal het helpen om begrip te krijgen wanneer je af en toe moet verdwijnen. Bijvoorbeeld, in een open studiosessie of een extra repetitie. Het gelukkig houden van je partner kan zelfs inspireren tot een oprecht liefdeslied!

Weet wat er nodig is om een ​​idee een lied te laten worden
Die clip die je opgenomen hebt, in je mobiele telefoon, is nog lang geen nummer! Het kan natuurlijk ook gewoon een couplet zijn met één vocale zin. Daarnaast heb je nog altijd een refrein nodig, een brug, of misschien een soort funky twist. Als er songteksten zijn, moet je weten waar het nummer over gaat, voordat je het kunt schrijven. Een goed geschreven nummer moet iets oproepen: een emotie, een tijd, een plaats, een persoon. Luister ook eens naar je ideeën in een rustige omgeving en luister of je kunt terughoren waar die muziek je aan herinnert. Vertelt het, het verhaal dat jij beoogt uit te dragen? Komt het bij jezelf niet over, is het misschien tijd om over te stappen op een ander idee. Muziek gaat over gevoel, is gevoel en moet gevoeld worden, dus als je die kloof van een coole riff naar een beeldend stuk niet kunt overbruggen, wees dan ook bereid om dat nummer in de prullenbak te gooien.

Maak een wandeling
Muziek moet leuk zijn. Frustratie helpt je niet om muziek te maken. We hebben allemaal te maken met hardware- en softwareproblemen, moeilijkheden om goede prestaties te leveren en obstakels die het geweldige geluid in ons hoofd kunnen bereiken. Als je tegen je instrument, uitrusting of apparatuur begint te vloeken,  is het echt hoog tijd om een ​​pauze te nemen. Loop de deur uit, voordat je laptop uit het raam vliegt! Maak een inspirerende wandeling en……..luister!

Stap even terug en evalueer
En dan ben je eindelijk klaar! Je nummer is sterk, zit goed in elkaar en je opname klinkt geweldig. Stap nu even weg van het werk, totdat het niet langer door je hoofd maalt. Laat het nummer even bezinken, om het later weer op te pakken. Neem dan je song met je mee en luister het waar je maar kunt: in de auto, op je smartphone, of op je eigen stereo-installatie. Mogelijk is er nog ruimte voor verbetering. Is elk deel van het nummer zo sterk als het kan zijn? Wordt de emotie, die de song inspireerde, opgeroepen als je het hoort? Zit de mix goed in elkaar? Is de balans zoals je had gewild? Zoals bij elke bezigheid is vertrouwen een factor. Als je voor jezelf eenmaal hebt bewezen dat je iets geweldigs kunt schrijven, is het de volgende keer gemakkelijker om het te doen. Waarschijnlijk heb je deze reis al gemaakt als zanger, of instrumentalist en heb je al vaardigheid verworven. Het creëren van rituelen voor jezelf zal je proces versnellen en je geest trainen om gemakkelijk die magische creatieve zone binnen te kunnen gaan.
Er is daarnaast altijd een blijvende herhaling nodig om nieuwe gewoonten te kunnen creëren.


Geïnspireerd?
Geïnspireerd maar toch nog behoefte aan dat kleine duwtje om creatief te kunnen blijven? Onze coaches kunnen dat duwtje geven. Hoe? Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag.