Waarom live muziek maken anders is dan in de studio

Optreden, performen, live spelen met de band; de meeste muzikanten vinden het fantastisch om het op podium te staan. Ook zijn er studiomuzikanten die het juist heerlijk vinden om gefocust muziek in te spelen. Beide aspecten van het vak zijn boeiend, maar ook totaal anders! Dat vraagt om een andere aanpak. Lees in dit artikel meer over de verschillende tussen live muziek en studiomuziek.

Spelen met zintuigen
Een van de grootste verschillen tussen muziek luisteren vanaf een album en live naar een artiest kijken is het aantal zintuigen dat je gebruikt. Via cd heb je als muzikant invloed op slechts één zintuig: het gehoor. Op het podium heb je veel meer aspecten om mee te spelen. Het oog wil ook wat. Daarom zorg je als artiest dat je publiek iets heeft om naar te kijken. In je beste kleding ga je swingend op in het ritme. Ook een lichtshow en projecties voegen een extra dimensie toe aan je optreden. Ken je dat gevoel dat je het basgeluid in je borstkas voelt trillen? Ook dat draagt bij aan je ervaring van muziek. Je kan zelfs nog een stapje verder gaan: breng je eigen geur mee! Zet alle zintuigen aan het werk om een bepaalde sfeer te creëren.

Show & interactie
Het show-element van een optreden zit ‘m naast de zintuigen ook in het publiek zelf. Als muzikant voelt muziek maken heel anders als er honderden ogen op je gericht zijn. Het publiek reageert op je optreden met lichaamshoudingen, bewegingen, emoties, applaus en misschien zelfs geschreeuw. Lees de gezichten en speel hier op in! Zoek de interactie zelf op. Stel vragen. Schreeuw terug. Kijk individuen aan. Lok reacties uit.

Perfectie vs. rauw
Op het podium krijg je maar één kans. Alle ogen zijn op je gericht, elke fout wordt gezien en gehoord. Is het erg? Het antwoord is nee! We zijn tegenwoordig dan wel gewend aan perfecte afgemixte en gelikte muziek op cd, maar op het podium hoeft niet alles perfect te zijn. De rauwheid van een live-optreden maakt het juist interessant. Anders. Je hebt de ruimte om te improviseren, stukjes net wat anders te spelen dan op cd. Deze improvisaties en uitschieters geven je live optreden juist meer dynamiek.

 Gelaagdheid
“Iets wat ik vaak tegenkom is bands met één gitarist die gewend zijn om veel live te spelen. De gitarist moet de show dan in zijn eentje maken en is dus gewend om alles vol te spelen.”, zei Rick te Dorsthorst eerder tegen ons in een interview. In de studio hoeft dat niet. Je kan meerdere gitaarpartijen los inspelen en naast elkaar zetten. Hier wordt je geluid rijk en breed van. Andersom geldt wel: heb je in de studio met meerdere lagen gezorgd voor een vol geluid en wil je dit gevoel op het podium nabootsen? Dan hebben je misschien extra muzikanten nodig. Het is niet ongewoon om op het podium (gast)muzikanten uit te nodigen om zo met meer kracht te spelen.

Wil je meer lezen over muziek, optreden of het leven als muzikant? Kijk dan eens rond op het TunesIM blog. Hier vind je allerlei leuke tips en interviews voor en door muzikanten.