Zo blijf je als vocalist goed presteren op het podium

Je stem is je instrument. Dit betekent dat je moet leren om zonder zware inspanning te zingen. Anders dan andere instrumenten, heeft je stem namelijk vaak even de tijd nodig om te herstellen van een optreden. Prima als je een paar shows per maand speelt, maar als je op tour bent kan dit een probleem vormen – zeker als je schreeuwt of hele hoge noten moet halen. In dit artikel lees je handige tips waarmee je als vocalist goed blijft presteren op het podium.

Stop met schreeuwen als je zingt
Dit is misschien een open deur, maar zorg goed voor je stem. Dit betekent in de praktijk dat je niet moet gaan schreeuwen om de hoge noten eruit te krijgen. Lukt het je anders niet om de noten te halen? Gaan dan nog eens werken aan je techniek. En onthoud: schreeuwen draagt ​​zelden bij aan de juiste emotie van de tekst. De meeste mensen vinden het simpelweg onprettig om naar te luisteren.

Ademsteun en zangtechniek
Een gecontroleerde ademdruk en de juiste zangtechniek is het halve werk. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je vrijwel elke noot raken. In de borst én in de kopstem. Met alleen het juiste gebruik van de kopstem red je het helaas niet om avonden achter elkaar te zingen. Ga aan de slag met een vocal coach, zodat je je emotioneel geladen hoge noten kunt raken en het publiek van de avond kunt geven wat ze willen. En dat je het dan opnieuw kunt doen voor het publiek van morgen.

Gebruik in-ear monitors
In-ear monitors zijn in onze optiek ideaal om te voorkomen dat je schreeuwt en daarmee je stem overbelast. Ze stellen je in staat om jezelf zo goed te horen dat je techniek er beter van wordt. Zo kun je overbelasting vermijden. Als je jezelf niet kunt horen, zal het moeilijk zijn om niet plat of scherp te zijn. Er zijn hardrock bands uit de jaren 60-70 die niet eens wisten waar monitoren voor dienden. Wij kunnen ons niet eens voorstellen wat het publiek toen hoorde.

Zorg goed voor je stem
Ga net zo zuinig om met je stem als andere muzikanten in je band met hun instrumenten omgaan. Ze kennen hun instrumenten door en door en weten precies hoe ze ervoor moeten zorgen om ze in topconditie te houden. Instrumenten worden verpakt in speciale koffers en gepolijst en onderhouden alsof het hun eigen kindjes zijn. Wij kennen muzikanten die zelfs hun gitaar kussen voor ieder optreden.

Muzikanten hebben ook vaak reserveonderdelen bij zich, zoals plectrums, snaren, drumvellen etc. Jouw stembanden kun je helaas niet even snel vervangen, maar je kunt er wel voor zorgen dat ze in topconditie zijn. Hoe doe je dat? Nou, door overdag bijvoorbeeld niet teveel te praten. Misschien heb je je stem nodig voor andere werkgerelateerde afspraken, maar probeer zoveel mogelijk stil te zijn. Doe daarnaast ook elke dag je warming-ups – of je nu aan het presteren bent of niet. Ook afkoelingsoefeningen zijn waardevol om te doen na een show. Je stembanden zullen de volgende dag dan niet zo ‘stijf’ zijn.

Ideale plaatsing van monitorluidsprekers
Heb je geen in-ear monitors? Werk dan samen met de live geluidstechnicus om de monitorkasten op de best mogelijke plaatsen te positioneren, helemaal afgestemd op de manier waarop jij jezelf over het podium beweegt. Rod Stewart had vroeger bijvoorbeeld monitorluidsprekers aan de voor- en zijkant van het podium. Waar hij ook ging, hij kon zichzelf altijd heel goed horen.

Let wel op: hoe meer monitoren, hoe meer kans op feedback! Onze tip: schaf in-ear-monitoren aan. Ze zijn niet al te duur en werken veel beter dan podiummonitors.

Oefen de juiste lichaamshouding
We noemden het in het begin van dit artikel al: je moet leren zingen zonder zware inspanning. De juiste houding van je lichaam is daarbij erg belangrijk. Zet je voeten op heupbreedte, knieën van het slot, nek lang, schouders laag, armen losjes langs je lijf. Rol met je schouders om echt te ontspannen en probeer deze ‘ontspannen’ houding bewust te oefenen.

Oefeningen om je stembanden los te maken
Een liptriloefening of een sirene oefening op „ng“ zijn bijzonder effectief. Ook zie je tegenwoordig veel vocalisten met een siliconen riet in een flesje water, waarmee je gaat ‘bubbelen’. Dit heet de Lax Vox methode, dit is perfect om je stembanden los te maken vlak voordat je gaat zingen. Deze oefening kun je prima uitvoeren terwijl je bandleden instrumentale nummers spelen. Met stembandoefeningen voorkom je zwelling en stijfheid – dat komt je carrière alleen maar ten goede!

Als je vecht met je stem, verlies je altijd!

Wat je nodig hebt als vocalist is uithoudingsvermogen. Uithoudingsvermogen komt voort uit het goed verzorgen van je stembanden. Het zijn plooien, bestaande uit stemplooispieren en bindweefsel dat bedekt wordt door een slijmvlieslaag. Ze kunnen niet keer op keer zware druk verdragen zonder dat je daarmee je stem verliest.

Als je vecht met je stem, verlies je dus altijd. Merk je dat jij moeite hebt om bepaalde nummers te zingen? Kijk er eens naar met een vocal coach. Deze kan je helpen je techniek te verbeteren en meer ontspannen te zingen. Doe je dit niet, dan zou je zo een van die zangers of zangeressen kunnen zijn die midden in een tournee de shows moeten annuleren en uiteindelijk in een veel te dure KNO-dokterspraktijk terecht komt.

Meer tips voor vocalisten

Benieuwd naar meer tips of wil je persoonlijk advies over het onderhoud en gebruik van je stem? Onze vocal coaches kunnen je daarbij helpen. Neem gerust contact op voor meer informatie of een online onderhoudssessie.